Ekologiczny amarantus

Ekologiczny amarantus zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca, a także skwalen- lipid, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne. W jego składzie znajdziemy także dużą ilość żelaza, błonnika i uwaga… ani śladu glutenu! Mowa o amarantusie, który ze względu na swój cenny skład nazywany jest zbożem XXI.

Amarantus- bezglutenowy przysmak w twojej kuchni

Amarantus ma ciekawy skład chemiczny. Zawiera cenny skwalen, który odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Znajdziemy w nim także tokoferole i tokotrienole- to związki, które są silnymi przeciwutleniaczami, błonnik, który odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także wiele składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, wapń. Ponadto amarantus naturalnie nie zawiera glutenu, bez obaw mogą go więc jeść osoby, które przebywają na diecie bezglutenowej. Amarantus jest lekkostrawny i pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy nieprzetworzone ziarna amarantusa, mąki z amarantusa, płatki, a także amarantus ekspandowany. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

mąka amarantusowa bio
Łatwa do kupienia w Polsce mąka amarantusowa BioPlanet
Płatki amarantusowe z eko certyfikatem marki Bio Planet